24 marca 2014

Panierka KFC-wreszcie się udało:)

     Wielokrotne próby zakończone miernym efektem,lecz tym razem udało się na 95 procent:)Przepis został zaczerpnięty z bloga http://zarloczek.pl/kurczak-kfc/, za taki przepis,  niezwykle jestem wdzięczna:) Ja następnym razem dam dużo więcej chilli niż w oryginale,ale ogólny efekt świetny:)


Składniki:

kostka rosołowa

litr oleju

podwójna pierś z kury

mąka

jajko

kefir

przyprawy: chilli-co najmniej 1 łyżeczka( w oryginale 0,5)

1/3 łyżeczki czosnku,pół łyżeczki magii,tymianku,rozmarynu oraz soli


     Filet z kurczaka kroimy na płaty lub w paski,około centymetr grubości. Kostkę rosołową rozgniatamy z 3 łyżkami oleju oraz resztą przypraw.Ową marynatę mieszamy z kurą.W kolejnym naczyniu rozrabiamy kefir,jajko oraz mąkę-konsystencja ciasta naleśnikowego.Osobne naczynie wypełniamy mąką.Wrzucamy filety do ciasta,delikatnie obtaczamy a następnie wrzucamy do mąki.W naczyniu z mąką nie obracamy placami tylko potrząsamy,aby mąka bezdotykowo obkleiła kurę.Tak przygotowane filety wrzucamy do rozgrzanego oleju na patelni-litr to odpowiednia ilość.Smażymy na złoty kolor-trwa to dość krótko.Kurczak szybko się rumieni:)Obracamy na druga stronę,chwila moment i gotowe:)

Wyszło super-do ulubionych przepisów:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz