Gulasz wieprzowy z imbirem ,kurkumą i dziką miętą
Gulasz wieprzowy,rzecz nadzwyczaj prosta.Mocno zakorzeniony w naszej kuchni,w wersji na nutę węgierską,lub klasycznie z cebulą.Dziś złamałam tradycję gulaszową-dodałam zupełnie "niegulaszowe" przyprawy,kawałek imbiru,kurkumę oraz dziką mięte.Efekt fantastyczny!!!Nudny gulasz dostał nowe miętowe życie:)
Składniki:
500 gram wieprzowiny(np łopatka)
100 ml czerwonego wina półwytrawnego
3 cebule
olej
przyprawa do gulaszu (nie dużo)
kurkuma (0,5 łyżeczki)
imbir( 0,5 łyżeczki)
czosnek 3 ząbki
dzika mięta-6 listków (opcjonalnie domowa)
liść laurowy-3
ziele angielskie-3
3 suszone podgrzybki
sól,pieprz
chilli
Mięso kroimy w kostkę,siekamy cebule,wrzucamy na patelnie.Dodajemy trochę przyprawy do gulaszu,smażymy do momentu ,kiedy mięso się przyrumieni,podlewamy winem,redukujemy.Przekładamy do garnka.Dodajemy kurkumę,imbir,grzyby,ziele,liść laurowy, podlewamy wodą,dusimy na małym ogniu,często mieszając i uzupełniając płyn.Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy posiekane ząbki czosnku,oraz drobno pokrojone listki mięty,doprawiamy. Dusimy 3 minuty.Ciężki gulasz nabiera lekkości:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz