9 maja 2014

Gulasz wieprzowy z imbirem ,kurkumą i dziką miętą

    Gulasz wieprzowy,rzecz nadzwyczaj prosta.Mocno zakorzeniony w naszej kuchni,w wersji na nutę węgierską,lub klasycznie z cebulą.Dziś złamałam tradycję gulaszową-dodałam zupełnie "niegulaszowe" przyprawy,kawałek imbiru,kurkumę oraz dziką mięte.Efekt fantastyczny!!!Nudny gulasz dostał nowe miętowe życie:)


Składniki:

500 gram wieprzowiny(np łopatka)

100 ml czerwonego wina półwytrawnego

3 cebule

olej

przyprawa do gulaszu (nie dużo)

kurkuma (0,5 łyżeczki)

imbir( 0,5 łyżeczki)

czosnek 3 ząbki

dzika mięta-6 listków (opcjonalnie domowa)

liść laurowy-3

ziele angielskie-3

3 suszone podgrzybki

sól,pieprz

chilli

        Mięso kroimy w kostkę,siekamy cebule,wrzucamy na patelnie.Dodajemy trochę przyprawy do gulaszu,smażymy do momentu ,kiedy mięso się przyrumieni,podlewamy winem,redukujemy.Przekładamy do garnka.Dodajemy kurkumę,imbir,grzyby,ziele,liść laurowy, podlewamy wodą,dusimy na małym ogniu,często mieszając i uzupełniając płyn.Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy posiekane ząbki czosnku,oraz drobno pokrojone listki mięty,doprawiamy. Dusimy 3 minuty.Ciężki gulasz nabiera lekkości:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz