11 maja 2014

Racuchy z rabarbarem i miętą

        Rabarbar w tym roku wyrósł ogromny. W związku z zaistniałym faktem,w ruch idą kompoty, racuchy i nalewki-w końcu zima długa:)

Moja propozycja na dziś,to racuchy z rabarbarem i miętą.Robi się chwilę a efekt naprawdę świetny!



Składniki:

1.5 szklanki mąki pszennej

5 łodyg rabarbaru-obieramy

jajko

6 łyżek cukru

0.5 szklanki mleka

olej do smażenia

drożdże- 1/5 opakowania świeżych

kilka listków posiekanej mięty

 


    Rabarbar obieramy,kroimy drobno,zasypujemy dwoma łyżkami cukru,odstawiamy.Do miski wsadzamy drożdże, 4 łyżki cukru ,zalewamy ciepłym mlekiem (rozpuszczamy drożdże i cukier w mleku). Następnie do drożdżowego zaczynu, wsypujemy mąkę,dodajemy jajko,mieszamy i odstawiamy na 20 minut.Rabarbar odcedzamy z soku,dodajemy do ciasta,wrzucamy mięte,mieszamy i smażymy na złoty kolor:)

 

Smacznego !!!!!




2 komentarze: