Racuchy z rabarbarem i miętą
Rabarbar w tym roku wyrósł ogromny. W związku z zaistniałym faktem,w ruch idą kompoty, racuchy i nalewki-w końcu zima długa:)
Moja propozycja na dziś,to racuchy z rabarbarem i miętą.Robi się chwilę a efekt naprawdę świetny!
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
5 łodyg rabarbaru-obieramy
jajko
6 łyżek cukru
0.5 szklanki mleka
olej do smażenia
drożdże- 1/5 opakowania świeżych
kilka listków posiekanej mięty
Rabarbar obieramy,kroimy drobno,zasypujemy dwoma łyżkami cukru,odstawiamy.Do miski wsadzamy drożdże, 4 łyżki cukru ,zalewamy ciepłym mlekiem (rozpuszczamy drożdże i cukier w mleku). Następnie do drożdżowego zaczynu, wsypujemy mąkę,dodajemy jajko,mieszamy i odstawiamy na 20 minut.Rabarbar odcedzamy z soku,dodajemy do ciasta,wrzucamy mięte,mieszamy i smażymy na złoty kolor:)
Smacznego !!!!!
Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuń