Krem z białych szparagów-z czosnkiem ,białym winem i serem pleśniowym,podany z ziołowymi grzankami, pistacjami oraz pietruszką
Sezon szparagowy trwa w najlepsze, więc jak nie korzystać z dobrodziejstw naszego rolnictwa:)
Danie proste ,nie wymagające wybitnej znajomości, kunsztu sztuki kulinarnej.Polecam zasmakować i delektować się,gdyż szparagi lada moment będą po prostu niesmaczne.
Składniki:
dwie wiązki białych szparagów
0,5 szklanki białego wina,półwytrawnego
2 ząbki czosnku
kawałek sera Lazur (lub inny bardziej intensywny)
pietruszka zielona
masło
pistacje /kilka
kromka chleba
gałka muszkatołowa
cząber
pieprz ziołowy
sól
Szparagi obieramy z łykowatej skóry,odłamujemy zdrewniałe końcówki,kroimy na paski 2 centymetrowe,gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.Odcedzamy-ale nie wylewamy wody.Wodę po szparagach przelewamy przez drobne sitko.
Ugotowane szparagi,wrzucamy na rozgrzane masło,dodajemy czosnek , gałkę, sól,pieprz.Smażymy około 3 minuty,podlewamy winem,redukujemy.Przekładamy szparagi do przecedzonej wody ,w której się gotowały,dodajemy ser pleśniowy,miksujemy.
Na suchej patelni grilujemy pokrojony drobno chleb z cząbrem.
Szparagi podajemy z grillowanymi grzankami,pietruszką i rozgniecionymi pistacjami.
Smacznego!!!!!!
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńWesoła twórczość własna:)
OdpowiedzUsuń