12 maja 2014

Krem z białych szparagów-z czosnkiem ,białym winem i serem pleśniowym,podany z ziołowymi grzankami, pistacjami oraz pietruszką

     Sezon szparagowy trwa w najlepsze, więc jak nie korzystać z dobrodziejstw naszego rolnictwa:)

Danie proste ,nie wymagające wybitnej znajomości, kunsztu sztuki kulinarnej.Polecam zasmakować i delektować się,gdyż szparagi lada moment będą po prostu niesmaczne.



Składniki:

dwie wiązki białych szparagów

0,5 szklanki białego wina,półwytrawnego

2 ząbki czosnku

kawałek sera Lazur (lub inny bardziej intensywny)

pietruszka zielona

masło

pistacje /kilka

kromka chleba

gałka muszkatołowa 

cząber

pieprz ziołowy

sól


       Szparagi obieramy z łykowatej skóry,odłamujemy zdrewniałe końcówki,kroimy na paski 2 centymetrowe,gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.Odcedzamy-ale nie wylewamy wody.Wodę po szparagach przelewamy przez drobne sitko.

Ugotowane szparagi,wrzucamy na rozgrzane masło,dodajemy czosnek , gałkę, sól,pieprz.Smażymy około 3 minuty,podlewamy winem,redukujemy.Przekładamy szparagi do przecedzonej wody ,w której się gotowały,dodajemy ser pleśniowy,miksujemy.

Na suchej patelni grilujemy pokrojony drobno chleb z cząbrem.

Szparagi podajemy z grillowanymi grzankami,pietruszką i rozgniecionymi pistacjami.


Smacznego!!!!!!



2 komentarze: